Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

100 г. - Военноисторически музей в с. Г. Студена

На 4 септември в с. Горна Студена тържествено бе чествана 100-годишнината на Военноисторически музей "Владимир Александрович" и 130 години от пребиваването на Руската главна квартира в селото.

Тържествата започнаха пред Братската могила в Руския гробищен парк със заупокойна служба за падналите за вярата и свободата на Отечеството и благодарствен молебен, отслужени от Великотърновския митрополит Григорий и свещеници от духовната Свищовска околия. В церемонията взеха участие почетна рота и военен оркестър от поделението в гр. Белене. Тук бяха кметът на община Свищов Станислав Благов, генералният консул на Русия в гр. Русе Юрий Трушин, доц. д-р Андрей Захариев, председател на Общински съвет – Свищов и зам. – ректор на СА "Д. А. Ценов", депутатката Надка Балева, полковник Роберт Шестаков, секретар на военния, военноморския и военновъздушен аташе в посолството на Русия у нас, полковник Милев, командир на поделението в Белене, зам.-кметовете и секретарят на Общината, общински съветници, кметове на кметства и др.

Бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината, Общински съвет-Свищов, официалните гости, обществени и политически организации. Паметта на загиналите войни бе почетена с едноминутно мълчание. Цветя на признателност бяха положени и на руските паметници в двора на църквата "Св. Димитър". По-късно в двора на Военноисторическия музей се състоя тържествено честване на 100-годишнината от създаването на музея. То бе открито от директора на Исторически музей – Свищов Пети Доневски, след което празнично слово изнесе кметът на село Горна Студена Живко Колев. Присъстващите бяха поздравени с юбилея от Станислав Благов и от полковник Шестаков. Разгледани бяха и експозициите в залите на музея. Юбилейните празненства завършиха в салона на НЧ "Просвещение" с концерт с участието на Ансамбъла за народни песни и танци – Разград.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания