Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

15 август - Успение на Пресвета Богородица

Свищовци се помолиха на Божията майка за закрила, здраве и успехи

На 15 август, в сряда, отбелязахме един от 12-те големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Според вярващите, на този ден Светите мощи на Девата правят чудеса – изцеляват болни, предпазват от злополуки, помагат на изпаднали в беда. Затова десетки хора заприиждаха в манастира "Покров Богородичен" край Свищов още от предния ден. След вечерната литургия присъстващите миряни понесоха старинната икона "Успение на Пресвета Богородица" към известната на всички от околността манастирска чешма. Жените, които трябваше да приготвят традиционния курбан, раздаван ежегодно за здраве, пренощуваха в манастирските покои заедно с други, пожелали молейки се да почувстват Божията благодат.

Светостта на деня събра хората в манастирската църква отрано за Светата божествена литургия, посветена на Успение Богородично. Тя бе водена от протойерей Димитър Маринов в съслужение с местни свещеници. Тук бе и игуменката на градския манастир "Св. Св. Петър и Павел" майка Екатерина, която дълги години е служила и в тази обител. За празника в храма вярващите запалиха свещи, потърсиха покровителството на Света Богородица в житейските им проблеми, принесоха й дарове. Заговорих една от жените, заседяла се дълго пред иконата на Божията майка. Стори ми се непозната и полюбопитствах какво я е довело в манастира на този ден. Тя веднага занарежда: "Ама съвсем не е вярно твърдението, че чудодейните образи на Богородица в България са само 3-те, които показаха в София наскоро. Убедена съм, а и съм чувала от по-възрастни хора, че почти във всеки храм има икона, която е известна с помоща си при искрена молитва. Миналата година на тоя празник бях в Троянския манастир и един от калугерите ми каза, че всяка икона има чудотворна сила. А пък чудото става, когато нямаш съмнение в Божията подкрепа. Защото вярата прави всичко. Истина е, казвам ви аз! Ана ми е името. Не съм тукашна, но това май ми е пето идване по празниците". "Аз пък вярвам, че стореното на този ден добро се връща", каза 76-годишната леля Елена, която поспря до нас и се заслуша в разговора. Наталия Христова, която остави при иконата питка и грозде, сподели, че всички от семейството й идват тук да се помолят на Божията майка да ги закриля и да им дава здраве и успехи.

След тържествената литургия бяха осветени обречените от християни курбани - обредни пити, хляб, блюда с варено жито и риба, вино, грозде и сладки, които се раздадоха по-късно за живот, за здраве, за плодородна година. Докато някои миряни получаваха в храма причастие, други изчакваха в двора да си налеят от осветената вода и да опитат от манастирския курбан.

Множество местни хора вярват, че Светата обител е оцеляла през вековете благодарение на чудотворната Богородична икона, съхранена в манастирския храм. Затова на празника тук и тази година се стекоха не само миряни от Свищов, за които Общината бе осигурила безплатен транспорт, но и от съседни села, както и от други енории. Празникът почетоха и старци от дома "Мария Луиза" край града, превозени със специализирания им транспорт на няколко пъти.

Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания