Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовски творци участваха в международен пленер

Художникът Камен Крумов и дърворезбарят Йордан Спасов се завърнаха от международен пленер, организиран от 9 до 19 юли от Община Велес, Република Македония. Свищовските творци са били единствените българи, поканени да участват в третото издание на международната колония "Папрадишки майстори", стана ясно на пресконференцията в понеделник.
Заедно с тях на срещата присъства и зам.- кметът Пламен Александров, с чиято помощ чрез видеоматериал присъстващите се "запознаха" със 17-те участници от бившите югославски републики и от България – 11 художници, 5 от които жени, един скулптур и 5 дърворезбари. Най-възрастният участник бил на 67 години, а най-младият - на 22 години.
Третата колония по традиция се провела в живописното планинско село Папрадиште на 50 километра от Велес. Участниците са творили заедно на открито, в непринудена творческа и приятелска атмосфера, разказа Камен Крумов. Освен лични вещи той и Йордан Спасов са носили само комплекти четки и длета. Десетте дни в македонската колония преминали в творческа обстановка, в опознаване на участниците и в създаване на нови приятелства.
Красивата гледка, която свищовският художник наблюдавал от терасата на туристическата база, където били настанени, претворил в три пейзажа. Съгласно регламента Камен трябвало да остави 2 от творбите, а едната да отнесе със себе си, но той дарил и трите на организаторите и спонсор на пленера – Община Велес. Йордан пък изработил две дървопластики, които също оставил на домакините.
Творците били поздравени от кмета на побратимения на Свищов град Велес – Аце Коцевски. За участие в пленера 17-те балкански творци са получили грамоти от организатора.
Създадените по време на колонията творби ще бъдат подредени в изложба в навечерието на празника на Община Велес- 9 ноември. Нашите творци са благодарни на Община Свищов за оказаното съдействие при пътуването им до Велес и обратно.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания