Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Нове в списъка на 100 световни застрашени обекта

Римският град Нове е включен в световен списък на заплашени от унищожение археологични обекти за 2008 година. Това съобщи в Свищов арх. Анастасия Константинова, секретар на ICOMOS – българския национален комитет на Международния съвет за паметници на културата. Документът е изготвен от световната фондация със седалище в Ню Йорк – World monuments watch.

Римският град Нове е единственият от България, включен в списъка. В него са включени 100 обекта от 56 страни. Сред тях са светилището Мачу Пикчу в Перу, църквата "Рождество" в контролирания от палестинците Витлеем и Синята Джамия в Египет.

Подобни списъци се изготвят от организацията на две години. До този момент са били включени 217 обекта от 90 страни. Световната организация е осигурила за тях над 47 милиона долара и отделно е съдействала за допълнително привличане на финансиране в размер на 124 милиона долара.

Включването на Нове става благодарение на съвместните усилия на Община Свищов, археолозите проучващи Нове и арх. Константинова. Именно тя е изготвила досието, благодарение на което Нове е включен в списъка.

"Включването означава, че World monuments watch се ангажира да търси и осигурява средства за реставрация и консервация на обектите в Нове", уточни арх. Константинова. Предвижда се възстановителните дейности в Нове да преминат на два етапа. Първият включва неотложни мерки за париране на най-вредните влияния и укрепване на терена, както и консервация на повърхността. По време на втория етап ще се извърши същинската реставрация и консервация, както и изграждане на пътеки и настилки до обектите в Нове.

Общо около $ 450 хил. е стойността на действията, които предстоят.

До този момент World monuments watch е включвала два български обекта. Това са скалните църкви в Иваново и Мадарският конник. Световната организация е осигурила 110 хиляди долара за скалните църкви в Иваново.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания